Därför ska du som norrlänning köpa elverk

Du vet aldrig när elen försvinner. Att stå utan el när det är vinter och kallt är långt ifrån angenämt. För att du ska kunna klara dig en vecka utan el är det bästa att preppa och införskaffa saker som elverk och konserver.

Många utgår ifrån att elförsörjningen är stabil men på senare tid finns det många fall som visar på motsatsen. Om du vill vara helt säker på att alltid ha tillgång till el finns det bra alternativ. Ett tips är att säkra upp med ett elverk som du kan använda i kristider.

Hitta rätt elverk

Det finns olika elverk att välja mellan. Det viktiga är att du hittar ett elverk som har tillräckligt hög kapacitet. Fundera därför på vilken effekt du behöver och vad ditt behov är. Effekten för elverk mäts i watt och finns angiven för respektive elverk. Du vill undvika att elverket måste gå för fullt när du använder det. Om elverket behöver gå på max kommer livslängden att sjunka. Välj därför hellre ett kraftigare elverk som inte behöver gå på fulleffekt.

Förlita dig inte på elnätet

När du bor i Norrland är det en mycket bra idé att investera i ett elverk. Du vet aldrig när du elen kan försvinna. Tusentals hushåll i Västerbottens inland blev helt plötsligt utan el en lördag. Om det då är vinter när detta sker kan det snabbt bli kallt inomhus. Bister kyla och strömavbrott är sällan en bra kombination. Även om elförsörjningen sägs vara god i Norrbotten är den inte helt hundraprocentig och tyvärr har strömavbrott blivit allt vanligare de senaste åren.

Bunkra upp med förnödenheter

Förutom att ha ett elverk är det en bra idé att bunkra med andra saker som bensin, ved och konserver. Det är även bra att ha någon vattendunk stående ifall krisen skulle komma. Om du bor i glesbygd är det ofta långa avstånd och därför är det bra att ha preppat lite extra. Enligt MSB ska du kunna klara dig sju dygn utan el.

Bra saker att ha hemma:

  • Radio som går på batteri
  • Husapotek
  • Kontanter
  • Husapotek
  • Stormkök
  • Ficklampor
  • Fotogenlampa
  • Elverk