Därför ska du som norrlänning köpa luftvärmepump

I Norrland där temperaturerna ofta kryper långt under nollan under vintermånaderna är det viktigt att ha rätt värmekälla. Fel uppvärmning kan gräva stora hål i plånboken. Om du väljer att byta värmesystem till exempelvis en värmepump ska du tänka på att underhålla den för att öka livslängden och effektiviteten.

Fördelarna med att ha en luftvärmepump är många. För dig som idag värmer upp huset med direktverkande el är besparingen ännu större. Det viktiga är att du hittar en luftvärmepump som passar för ditt hus. När du väl har en luftvärmepump på plats är det betydelsefullt att se över den regelbundet, boka service luftvärmepump här.

Serva alltid din luftvärmepump

När du servar din luftvärmepump med jämna mellanrum bibehålls den höga effekten och driftsäkerheten. Det är bra att genomföra en service vart annat eller vart tredje år. Om du inte gör en service finns det en stor risk att det fastnar damm och olika partiklar i filtret på luftvärmepumpen. Damm och smutspartiklar som sätter sig på innerdelens lameller kan orsaka bakterietillväxt som i sin tur kan påverka funktionen. Resultatet blir en sämre värmeeffekt och livslängden på luftvärmepumpen kan bli kortare. Vid rätt underhåll av din värmepump kommer den uppnå den bästa effekten och ta ditt hus till nästa nivå gällande energianvändning.

Minska uppvärmningskostnaderna med en värmepump

När elpriserna stiger kommer du tacka dig själv för att du har installerat en värmepump. Om du endast har direktverkande el kan du få lägga ut mycket pengar bara för att ha ett varmt hus. I Norrland där det i regel är betydligt kallare än i södra Sverige kostar det mer att hålla värmen i huset. Därför ska du se en värmepump som en investering. I Västerbotten steg efterfrågan på bland annat luftvärmepumpar drastiskt. En försäljare i Umeå vittnar om att det varit ren hysteri ett tag och folk har fått vänta på sina värmepumpar.

Om du vill sänka elräkningen ytterligare finns det bra knep som du kan ta till som att duscha kortare tid och undvika att använda torktumlaren. Alla små saker bidrar på sikt till en lägre energiförbrukning.