Packa ner termosmuggen inför fjällvandringen i Norrland

De norrländska fjällen bjuder på fantastiska naturupplevelser och förberedda vandringsleder. Fjällen kan dock vara ombytlig och bjuda på en hel del överraskningar. Oavsett hur länge du tänkt vara ute är det därför bra att ha koll på sin packning så att rätt saker tas med, samt att förbereda inför problem innan de inträffar.

Även en lättare packning bör innehålla vissa saker, medan en större packning erbjuder mer flexibilitet i valet av utrustning. I de flesta fall tas en matsäck med och det är då viktigt att välja en bra termosmugg inför utflykten. Det finns många modeller att välja mellan och vad som passar är en fråga om funktion och personlig preferens. Att ta med dryck hemifrån är betydligt billigare än att köpa en kopp varje dag och det är dessutom bättre för miljön än engångsmuggarna.

Välj rätt termosmugg

Den viktigaste faktorn att utgå från vid valet av termosmugg är dess volym. Gemensamt för termosmuggar är att de ofta, men inte alltid, är mindre än en klassisk termos och kan drickas ur direkt utan tillgång till en kopp. Mängden dryck är tänkt att räcka till en paus eller en måltid för en person under vandringen. Beroende på termosmuggens volym räcker drycken olika länge. Hur länge dryckens temperatur hålls kan däremot skilja mellan olika varumärken och modeller. En termosmugg kan även användas för att förvara soppa eller hett vatten till annan matlagning. Det är även bra att beakta vikten för termosmuggen, både tom som fylld, eftersom packningens vikt ofta har betydelse för komforten på en vandring.

Bra packning att ha koll på

Vad som behöver förberedas och packas inför vandringen beror främst på vädret, var du ska gå och hur länge du tänkt vara iväg. För väderomslag är det alltid bra att ha med regnkläder och funktionsplagg som håller värmen samtidigt som de skyddar mot vind. Ett sittunderlag kan vara skönt att ha med sig vid pauser. För måltider finns utrustning som är speciellt framtagna för friluftsliv i fråga om funktion. På alla äventyr är det en säkerhet att ta med ett första-hjälpen-kit och en karta. Se till att mobilen är laddad, men ibland saknar den täckning i fjällen. Se till att allt känsligt packas vattentätt. Glöm inte soppåse, toalettpapper och en liten spade. Ute på fjället tas skräpet med tillbaka för att behålla naturen vacker för alla!