Bygg egen pool i Norrland

Drömmer du om att ha egen pool i trädgården? En skön terasspool eller badtunna att bada i året om. Det har aldrig varit enklare att skaffa egen pool än nu.

I södra Sverige har det blivit vanligt med egen pool i villakvarteren, men du kan också bygga pool i Norrland. Principen och glädjen är densamma. Bästa sättet att bygga egen pool så billigt som möjligt är genom att köpa en byggsats. Du väljer storlek och utförande, samt tillbehör som trappa. Sedan får du poolstomme och allt som du behöver levererat hem till dig. Då vet du att allt kommer att passa och vara anpassat för just en pool. Gå in på Svenska Badtunnor för att bygga pool i trädgården eller altanen. Du väljer mellan skön badtunna, terasspool eller en större pool som du rent av kan simma i.

Egen pool

Det finns många fördelar med att ha pool eller badtunna på tomten. Först och främst är det ett härligt sätt att koppla av på. Umgås med familj, vänner eller sitta själv och se en film. För det andra höjder det värdet på villan. För det tredje sparar du in tid. Barnen vill bada, men du har inte lust eller tid att åka till stranden. Då kan de leka och simma i poolen, medan du sitter bredvid med en kopp kaffe. Små barn behöver naturligtvis sällskap i poolen. Men det är så mycket lättare att bara dra på sig badkläder ett bada med dem 30 minuter, än att packa in alla i bilen och åka iväg. Har du problem med muskelvärk kan en varm pool och bastu göra under.

Det är många som tror att det är väldigt dyrt att skaffa pool, men genom att bygga själv kommer du kunna få ner priset mycket. När du ska bygga pool är det smart att du utgår från din tomt och dina behov. Du kan både bygga nedsänkt pool och ha pool ovanför marken. Som på ett trädäck eller på altanen.

Pool året om

Det kan vara klokt att tänka igenom hur du vill använda poolen. Året om eller bara på sommaren? För att förlänga säsongen i Norrland kan det vara smart att satsa på en terasspool eller en badtunna. Pooler som du kan bada i året om. Det finns rent av vedeldade terasspooler: billig uppvärmning som ger en riktigt skön känsla. Och bra för klimatet. Tänk att kunna sitta i din egen poolen mitt i kalaste vintern och titta på norrsken! Eller sitta i skenet från fullmånen omgiven av svagt glittrande snö i vinternatten. Det förgyller både vardagen och bygger fina familjeminnen.

Innan du bygger

När du ska bygga pool bör du kontakta din kommun för att ta reda på om du behöver bygglov. Vanligtvis krävs inte bygglov för en pool, men du vill inte behöva riva din pool för att du missat en regel. Börja med att läsa på Boverkets sida om just pooler. Fråga sedan din kommun om:

• bygglov
• anmälan
• marklov
Allt beroende på konstruktionen och just din tomtsituation. Du måste också barnsäkra din pool, även om du inte har egna barn. Har du pool har du ett ansvar att inget barn trillar i och drunknar. Du bör ha ett staket samt täcka poolen för att förebygga olyckor.