Så fjällvandrar du säkert i Norrländska fjällvärlden

Att fjällvandra är en fantastisk upplevelse. Men för att vandringen ska bli bra är det viktigt att ha bra utrustning. Förbered dig både praktiskt och mentalt på vad fjällvandringen innebär.

Om du planerar att fjällvandra i det norrländska fjällen i sommar finns det många bra tips som du kan ta med dig inför vandringen för att få en bra upplevelse. Du behöver tänka på allt från tändstål till skavsårsplåster. Det är få ögonblick som triumferar att vakna på fjället och titta ut över den magiska naturen. Fjällen är en fantastisk plats att vara på men den kan vara nyckfull. Därför är det viktigt att ta med dig att det kan hända oförutsägbara saker. Förbered dig genom att införskaffa rätt kunskap om hur du kan hantera olika situationer som kan uppsåt.

Investera i ett bra tält

Som nybörjare kan det vara svårt att veta vilken utrustning som är bäst att ha, du kan alltid rådfråga en expert om du är osäker. Att ha liggunderlag är viktigt om du ska kunna sova bra. Det finns många olika liggunderlag, hitta ett som passar ditt behov. Temperaturen kan variera kraftigt på fjället under sommaren och därför är en bra sovsäck en bra investering. Dun är den fyllningen som ger bäst värme per viktenhet. Välj tältet som du ska sova i med omsorg. Tänk på att testa att sätta upp tältet några gånger innan själva vandringen. Något annat som du ska välja med omsorg är ryggsäcken. Ryggsäcken ska sitta bra på din rygg, kännas bekväm och vara säker. Du kan behöva testa olika ryggsäckar innan du hittar en som passar bra på din kropp. När det kommer till kläder är det viktigt att du klär dig efter väder. Lager på lager är en bra för då kan du skala av och klä på dig efter behov.

Ta med tillräckligt med mat

Att investera i ett bra stormkök är en bra idé. Ett gasolkök är lättskött och effektiv. Du kan även laga mat över öppen eld. Det är bra att ta med dig ett tändstål för att alltid veta att du kan göra upp en eld. När du ska göra upp eld ska du göra genomtänkta eldplatser och tänka på att det inte är tillåtet att hugga ner träd och buskar som är levande. När det kommer till mat kan du välja att ha allt från frystorkad mat till olika råvaror för att kunna laga mer avancerade rätter. Det viktigaste är att du får i dig tillräckligt med energi för att orka vandra. För lite energi påverkar humöret och orken börjar tryta med för lite mat. Därför är energität mat att föredra. Bönor, linser, pasta och ris är enkelt att ta med men som också innehåller mycket energi. Att ta med dig lite olja i en flaska och lite kryddor är en bra idé eftersom det kan göra under för maten. Frystorkad mat i portionsförpackningar är både smidigt och enkelt att ta med på vandringen. När det kommer till vatten är det säkraste sättet att koka vattnet om du vill undvika förorenat vatten. Det finns även vattenreningstabletter som du kan använda dig av.

Tips på utrustning till fjällvandringen:

• Stormkök
• Tändstål
• Första hjälpen-kit
• Skavsårsplåster
• Bra vandringsskor
• Tält
• Sovsäck och liggunderlag
• Karta och kompass
• Myggmedel