Så laddar du elbilen smidigast i Norrland

I Norrland finns det betydligt färre laddstationer vilket gör elbilsägandet svårare. Om du vill äga en elbil är det bästa att ha en egen laddbox. Att ladda en elbil hemma är även det billigaste alternativet.

Att äga en elbil är fördelaktigt många sätt. Du kan bland annat köra betydligt billigare per mil jämfört med en fossildriven bil. Men för att det ska bli mest ekonomiskt gynnsamt ska du ladda elbilen hemma. Det finns bra laddboxar att installera. En annan orsak till varför du ska investera i en laddbox om du bor i Norrland är för att de publika laddstationerna inte är lika utspridda som söderut. Beroende på var du bor kan laddbox vara det absolut bästa alternativet för att kunna äga en elbil. Med en laddbox kan du även anpassa laddningen till när elpriset är som bäst på dygnet.

Fördelar med egen laddbox:

• Billigare laddning.
• Alltid en fulladdad bil på morgonen.
• Kan anpassa laddningen till elpriset

Avdrag för installation av laddbox

När du har en laddbox hemma har du också alltid en fulladdad bil när du ska iväg. När du väljer att installera en laddbox kan du ansöka om bidrag. Du kan få upp till 50 procent av beloppet tillbaka. En privatperson kan göra avdrag för grön teknik på upp till 50 000 kronor. Avdraget görs även direkt på fakturan vilket gör att du inte behöver ligga ute med några pengar. Material- och arbetskostnader omfattas även av avdraget.

Elbilar tar sig allt längre sträckor

Eftersom batterierna i elbilarna utvecklas blir även förutsättningarna bättre för många i Norrland att äga en elbil. I Norrland är det främst avstånden som kan vara ett hinder för att äga en elbil. Många elbilsmodeller har numer en räckvidd på 30-50 mil vilket de flesta klarar sig på i vardagen. När du kör en elbil ska du tänka på att alla funktioner i bilen tar el från batteriet och påverkar räckvidden. Om du har värmen på högsta effekt kommer du alltså inte att ta dig lika långt. Därför ska du alltid hålla koll på hur mycket el bilen förbrukar i realtid.