Så väljer du rätt vinterdäck

Vilken däcktyp som är bäst för dig beror på var du bor. I Norrland är det oftast vinterväglag större delen av vintern. Det ställer högre krav på däcken.

Att välja ut rätt vinterdäck till bilen är inte alltid helt enkelt. Förutom att du bör välja däck av bra kvalité finns det andra faktorer att ta hänsyn till. Det finns tre varianter av vinterdäck. Nordiska dubbfria vinterdäck, centraleuropeiska dubbfria vinterdäck och dubbade däck. Du som bor i Norrland ska tänka lite extra noggrant på ditt val av vinterdäck. Olika däcktypers prestanda är anpassade och optimerade efter olika underlag. Underlaget kan dock variera mycket när du är ute och kör. Dubbade vinterdäck fungerar bäst på isiga underlag. Dubbfria vinterdäck och dubbade vinterdäck har ett likvärdigt grepp på snö och barmark.

Dubbade vinterdäck är bäst i Norra Sverige

Nordiska vinterdäck är anpassade efter snön och marken i det nordiska temperaturerna. Centraleuropeiska dubbfria vinterdäck är däremot anpassade för högre temperaturen. För en person som bor i Norrland går de mellaneuropeiska vinterdäcken bort direkt eftersom de har sämre egenskaper på snö. För dig som bor i Norrland är dubbdäck ett bra val. Enligt ett test som Folksam har gjort har dubbfria nordiska vinterdäck en längre bromssträcka på genomsnitt 17 procent i jämförelse med dubbdäck. Det mellaneuropeiska dubbfria vinterdäcken har 37 procent längre bromssträcka.

Bästa vinterdäcken ska sitta bak

Vinterdäcken behöver med jämna mellanrum bytas ut. Vinterdäcken får inte köras med ett mindre mönsterdjup än tre millimeter. Men det kan i många fall vara bra att byta däck tidigare. När du ska köpa nya däck är det en fördel att prioritera kvalité framför pris. Ett tips är att skippa budgetdäcken, de har oftast ett sämre isgrepp. Om vinterdäcken du har är olika slitna ska du alltid sätta det bästa vinterdäcken bak på bilen. När du ska sätta på vinterdäcken är det bra att kolla datumet, gamla däck ska du helst undvika att köra med. Kontrollera samtidigt hur pass slitna däcken är.

Tips när du ska köpa vinterdäck:

• Investera i bra kvalité, du får vad du betalar för.
• Välj vinterdäck som passar bra till bilen.
Välj vinterdäck efter var du bor.